Tunas Yang ‘Mati’

Mahukah diterima antara cabaran-cabaran masa kini ialah bagaimana mahu agar tidak dijadikan penganutan sebagai muslim adalah cara dan saluran untuk membalas dendam di atas perundangan syariahnya yang tidak  difahami sehingga berjaya menatijahkan  perpecahan sehingga menjadi sebab kepada fitnah?

Isu murtad bagaimanakah ditangani tatkala muslimin sendiri tidak sedia memahami asas-asas fardhu ain terhadap maksud lima hukum pada haram, halal, sunat, makruh dan makruhnya walau pun berpengetahuan dan berpendidikan?

Apakah wujud pembaharuan pada istilah buta huruf kepada celek intelek iman?

Apakah upaya diwujudkan perbezaan pendidikan dan pengetahuan  dalam membudayakan celek intelek iman yang berpaksikan pembinaan insan dalam konteks bagaimanakah mahu dilihat imannya seorang Nasrani dan berimannya seorang Yahudi yang dikenali sering menganjurkan permusuhan kepada Islam sebagai asas membina perdamaian bukan hanya semata-mata ketoleransian!

Bagaimanakah sedia tidak diplomikkan andai diujarkan beza status di dalam sosial tidak diperlukan di akhirat?

Adakah kerana itu  iman tidak sepenuhnya dituntut perlaksanaannya di dunia ini  sehingga keterlaluan diyakini Islam memundurkan ummatnya pada ketika kemodenan itu diperlukan pada fizikal dan rohaninya?

Sehingga terabai bahawa jenis sifat mereka yang bermasaalah dilahirkan oleh sosial yang masyarakatnya terdedah kepada jenayah oleh kesan kekayaan tidak teragih secara saksama dan adil dari lingkaran pendapatan yang sepenuhnya ditentukan oleh taraf pendidikan yang sistemnya diperniagakan.

Bagaimana dengan fenomena jumlah lelaki melebihi dari wanitanya  sehingga menzahirkan   keperluan untuk menjayakan mereka yang sudah melazimi hidup di dalam kemewahan?

Sesuatu yang dilihat ketara dari fakta yang mewujudkan kaedah bagi memperjudikan acara sukan kelihatannya wajar diperbetulkan oleh negara Teluk khususnya dan dunia muslim umumnya yang amat berminat pada sukan khususnya bola sepak tetapi agak tercicir dari upaya menguasai gelanggang mana-mana acara sukan.

Sukan pelancongan dengan disediakan stadium-stadium yang diberikan peluang untuk disewa bagi acara-acara serantau yang dilokasikan secara adil penempatannya upaya menjimatkan kos-kos di luar dugaan oleh tanggungan membina pasarananya perlu diberikan perhatian yang merintis dunia baru membangunkan sukan mengikut piawaian bina insan.

Kehilangan fokus kebanyakan mereka di dalam bidang pelajaran menjadikan kekayaan negara di tempat permaustautinan ini telah dicurahkan untuk membangunkan bidang sukan  sebagai dorongan agar belia lelaki mereka terlibat memajukan negara sendiri berjaya menyerlahkan realiti sosial masyarakat muslim.

Perbezaan yang lain ialah tidak ada penjualan senjata api secara terbuka. Menjual dan menyimpan senjata tidak dibenarkan tanpa lesen.

Masih wujud negara yang tidak menjadikan berpendapatan aktiviti menjual dadah (kecuali di Afghanistan)  walau pun mereka miskin namun pengguguran janin-janin oleh perhubungan tanpa pernikahan yang dikembang -luaskan kaedahnya oleh negara-negara maju masih menjadi kecacatan yang amat parah kepada dekad kemodenan dan ketinggian peradaban ini.

Lantas kerana itu kemodenan wajar dihayati dengan makna jenayah perlu disifarkan tanpa pengedaran dadah, tanpa jualannya walau wujud masalah ketagihannya yang berpunca dari rokok yang diletakkan bahan dari jenis dadah tanpa diketahui bagi tujuan pengedaran dan penjualannya yang didahului secara kecil-kecilan dan perseorangan. Isu kecil ini menatijahkan kesan besar yang upaya merosakkan sosial kemasyarakatan yang sepenuhnya mahu dihalakan dengan kemodenan.

Pengetahuan asas pendidikan sebelum berumah tangga juga wajar sudah memasuki tahap bersedia memberi kefahaman bagaimana unit kekeluargaan yang kecil dilihat sebagai keperluan masa hadapan bagi melahirkan kualiti nilai hidup yang disempurnakan oleh iman kesan dari pernikahan.

Isu saya salahkah diujarkan pertanyaan bahawa selama mana penzahiran minda barat dari interaksi hiburannya mahu kekal dilihat telah menyalahkan sifat asas kemanusiaan yang diberi kebebasan untuk memilih dalam membina sasar daya kemanusiaan yang berkasih sayang dengan nilai moral?

Bagaimanakah wujud anggapan kesemua mereka yang mengikuti atau melayari saluran hiburan menjadi dalil bahawa mereka mahu menjadi selebriti atau bintang yang dikenali?

Justeru itu salahkah jika mukminin memperbetulkan khilaf khianah ini?

Namun masih diulang gema tanya di manakah mukmin dan mukminah itu?Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s