Seri Dewi Malam Dan Siang

Selama empat tahun ini ada seseorang yang sering membuatkan dia sukar bertumpang dagu untuk menyantaikan rasa dengan merehatkan minda tatkala ditemui keperluan ketetapan pandangan dan pendirian diutamakan dalam membuat ukuran bagi mengelakkan pertikaian.

Lalu dicatatkan pertanyaan :

Jika ekonomi tanah air yang bermasalah mengapakah perlu dikaitkan dengan dasar-dasar luar negara luar yang tidak sedia berubah meski pun berkepimpinan baru?

Bagaimanakah pula seandainya ditegaskan bahawa kita tidak boleh mengasingkan isu ummah (Gazza-Palestien) dalam memperkatakan apa jua isu yang melibatkan blok negara Barat kerana sifat globalisasi itu sendiri mengharuskan nilai-nilai kemerdekaan membenarkan penyama- rataan warga tanpa dipisahkan hak-hak asas mereka dilahirkan sebagai manusia?

Dengan menyudut pada kebocoran  yang mencemari perairan Atlantik takungan bahan asli yang meladungi Teluk itu bagaimana upaya dikaitkan sebagai pengabaian terhadap ketirisan kesalahan pelaku/penjawat sektor swasta dan kerajaan yang pergolakan dalaman mereka  dihayati oleh masyarakat sebagai  kegagalan  menyegerakan kewujudan penggantian sumber untuk diturunkan kadar pengeluaran karbon dioksida.

Apakah tidak disedari bahawa globlalisasi telah menjadikan mentalitii sebagai elemen utama yang membina sikap tatkala kita menyedari penerusan kewujudan sistem penyelidikan ekonomi yang masih kekal bergantung kepada nisbah  20:80 sebagai kaedah pengkonsepan mendominasi keseluruhan kekayaan dunia?

Saya tidak tahu wanita-wanita anggun itu menderiakan peka ransangan berhaluan apa dan ke mana juga untuk apa terhadap bandingan pendapatan per kapita yang bacaan anggarannya tidak sepenuhnya mewakili keseluruhan taraf hidup rakyat sesebuah negara.

Luxemburg dan negara-negara yang rendah penduduknya tetapi tinggi pendapatannya bagaimanakah perbandingan diadili?

Cik Puan-Cik Puan itu senangnya membisu lalu bagi mendorong sorotan perhatian mereka dicatatkan lagi telah ditemui  jawapan mengapa kini pembicaraan/pencatatan/penulisan di blog dan medan interaksi siber lebih diyakini untuk menjadi pilihan utama masyarakat dan upaya menjadi sendi pembaharuan di dalam kita membina dan menyuburkan psikologi sosial untuk berhemah yang melansungkan pembudayaan meletakkan keadilan bersama kebenaran, bukan semata-mata ingin berlaku adil dengan sedia mengkrompomikan kebenaran.

Massa dan masyarakat membina kelansungan kewujudan sebuah kerajaan dan seiringan dengan itu wujud ledakan untuk mencari kebenaran yang menatijahkan pemeliharaan kepada nilai-nilai kebenaran yang tidak lagi mampu diberikan oleh massa eletronik dan cetak saluran dan medan permaklumatan yang kurang daya pekanya sehingga menjadikan saluran-saluran yang bermedankan alam siber  masih berterusan mahu  sepenuhnya dikawal.

Lantas disusuli penegasan bahawa sebarang kaedah capaian penduplikasian yang tidak adil hanya akan membawa kerugian kepada ummah.

Wanita-wanita itu masih setia pada kebisuan, putar serunya apakah memungkinkan minda upaya bertahan?

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s