Siapa Yang Merumitkan?

Bagaimanakah kadar pengangguran meningkat tatkala penambahan institusi pendidikan semakin subur ditaja secara global dengan pasarana teknologi internet mengumpul himpunkan gagasan gugusan idea untuk diterima pakai, membekaskan bentuk-bentuk tertentu yang mengadaptasikan sumbangan ilmiah yang mencerminkan millennium?

Saya tidak faham soalan.

Hanya orang Islam sahajakah yang bersifat fundamental tanpa mahu meletakkan sama Kristian dan Yahudi sebagai golongan fundamental?  Menurut Kamus Dwibahasa Oxford Fajar Edisi ke tiga halaman 251 perkataan militant bererti suka dan gemar berperang. Saya tidak melihat pun fundamental muslim suka berperang selain  mereka bertindak menurut apa yang dibolehkan demi mempertahankan diri dan tatkala terus dicabuli perjanjian setelah diberikan tekanan hingga kedaulatan undang-undang tidak lagi dihormati.

Saluran diplomasi semakin gagal?

Bagaimanakah produk negara dilahirkan apabila antara individu dipropagandakan untuk membukti ketaksuban oleh penguasa yang inginkan terus dijulang parti bukan kebenaran?

Dikau tidak menyenangi budaya kompromi?

 

Bahan cemar di dalam merealisasikan diplomasi anutannya masih dikelirukan oleh peringkat tertinggi penjawat yang mendapat amanah.

Umpama air nampak jernih bersih akan tetapi wujud mikrorganisme yang seninya berhayat berabad lamanya berfungsi. Tanpa pengamatan tidak akan tersua lebih dua puluh satu jenis bahan kimia bukan organik yang memberi kesan secara perlahan kepada \’sistem\’ edaran dalaman tubuh manusia yang mempasifkan kekreatifan untuk fikiran menjadi aktif.

 

Siapakah yang sepenuhnya beranggungjawab membasmi dan menyingkirkan pencemar-pencemar yang akan membahayakan ini, tejathanaif?

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s