Anak-Anak Ku Tidak Bodoh

Sektor pendidikan perlu menjadi pengamanah kepada pengisian pembangunan ummat dan apabila ia menjadi sumber berpendapatan sektor ini telah menjadikan ramai insan tidak berdaya membangunkan potensi diri mereka kerana perletakkan syarat untuk memasukki institusi pendidikan tidak menggalakkan keterbukaan terhadap makna berpengetahuan berbanding berkelayakan.

Adakah WordPress upaya menentukan makna berpengetahuan apabila sikap moden pada keberdayaan itu sendiri bersifat memudahkan tatkala takrif berpendapatan itu menyukarkan?

Dengan perkataan yang lain ialah perubahan sikap ahli politik yang bersifat dengan etika kaum pemodal sepenuhnya menjadi kebertanggungjawab siapa untuk dipertanggungjawabkan tatkala keidealan dan kaedah berinovasi itu tidak sempurna dihayati apabila laras penanda berkelayakan gagal diperolehi kerana syarat pengorientasian berpendidikan itu ialah berijazah?

Adakah sepenuhnya ijazah menentukan nilai kita berpendapatan?

Adakah tanpa ijazah bermakna nilai kita ialah sebagai hamba yang tidak perlu diberikan tanda harga?

Beginikah makna berintelek pada sektor korporat apabila isu berpengetahuan gagal merangkumi kemahiran berpotensi yang menjadi hak setiap diri yang perlu dipertikaikan apabila sektor korporat hanya dikenali dengan penaja kebajikan tanpa dihayati sektor korporat sebagai asas pemangkin membasmi buta huruf di kalangan rakyat yang tidak berpendapatan dan berpendapatan rendah?

Istilah buta huruf kini perlu dilaraskan dengan penanda baru yang mesti mengkategorikan bahawa individu yang dibebankan dengan tanggungan hutan sepanjang hidupnya boleh dikatan sebagai bersifat buta huruf.

Untuk ‘rakan udara’ :
teja thanaif adalah orang melayu dan tidak menyokong Brazil atau Mesir.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s