Penyonsangan Makna Sihat?

Secara peribadi saya tidak menyukai acara American Football.

Ia hanya permainan yang diterima di Amerika sahaja tanpa sepenuhnya diterima oleh negara di sebelah Asia yang lebih menggemari rugby dan kriket sejenis lagi acara yang berjaya menggantikan baseball yang tidak mendapat tempat di benua Asia Kecil.

American Football hanya berjaya mempengaruhi bekas-bekas pelajar yang dihantar untuk belajar di kolej dan university di Amerika tanpa berjaya mempengaruhi pilihan yang dimiliki secara mutlak oleh ahli keluarga graduan yang mendapat pendidikan dari Amerika.

Faktor masa juga amat mempengaruhi untuk dipertikaikan sejauh mana pengaruh American Football tidak dilihat sebagai acara yang berdaya saing untuk memenuhi piawaian cara hidup yang sihat di negara yang memulakan hari kerjanya pada Hari Sabtu dan Ahad dan mempunyai tanggungjawab sebagai penjawat di sektor kerajaan dan swasta yang memulakanhari mereka pada jam lapan pagi.

 

Siapakah yang menganjurkan cara hidup sonsang jika bukan kebebasan yang tidak berpiawaian untuk menghormati diri dan fitrah sebagai manusia yang memerlukan waktu tidur di sebalah malam sebagai cara untuk berehat mengumpulkan tenaga bagi memulakan amanah?

 

Kebebasan tidak memberi apa-apa makna kepada kehidupan peribadi saya yang bebas merdeka minda akal dan jiwa.

 

Adakah pengurus bagi acara sukan dan pemilik gelanggang serta para penganjur hanya bertindak sebagai ahli politik yang sedia memberdayakan fungsi mereka sebagai ahli perniagaan kerana ukuran masa yang dipengaruhi oleh lokasi dan sudut kedudukan geografinya diambil kira?

 

Inikah elemen baru yang diimpakkan oleh dasar protocol kepimpinan Mellinium Amerika dalam menguruskan dunia dan masyarakatnya setelah parti dan organisasi pertubuhan bukan kerajaan semakin gagal menentukan fokus dan arah aliran masyarakat peradaban baru berfungsi?

 

Ini berdasarkan kepada keperluan aktiviti berlansung menuntut mereka (NGO) bersaing bagi mendapatkan biaya dana bagi menguruskan konflik dan isu semasa yang dihasilkan oleh kelemahan pendirian politik.

Mengirimkan pandangan secara peribadi kepada beberapa individu yang tidak dikenali secara peribadi tetapi mempercayai sikap-sikap mereka beramanah kerana pengertian ummah itu tidak hanya merujuk kepada masyarakat dan peradaban islam sahaja, apakah dihormati oleh kita sendiri?

Pada 29.8.2011 jam 22.31 melalui telefon bimbit  (C903) diutusi kiriman perkhidmatan pesanan ringkas (sms) dengan pandangan :

Salah satu kejayaan ‘awakening arab’ (secara peribadi saya masih meraguinya dengan beberapa alsan peribadi) yang berjaya dilenturkan oleh pihak antarabangsa ialah MENONTON TAYANGAN ‘LIVE’ acara bola sepak (soccer) menjelang Ramadhan dan malam-malam terakhir Ramadhan.

Ini membuatkan saya masih azab berfikir di sudut penggunaan istilah manakah PROTOKOL ZIONIS menempati bagi menepati fokus untuk acara-acara sebegini atas pengisian pembangunan dan pembentukkan ummah dilansungkan?

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s