Pilih Memilih

Catatan yang ditulis oleh saya sendiri:

 

Wajar kita berikan perhatian adakah dipersetujui bahawa kebangkitan di Teluk belum sepenuhnya mewakili kebangkitan ummah secara keseluruhannya?

Tatkala mereka sebenarnya sedang berhadapan dengan proses bagaimana menghayati nilai ‘kemerdekaan’  dalam masa yang sama diseiringkan pula syarat-syarat bagi mendapatkan pendanaan bantuan keewangan dan ia disasarkan pula kepada penilaian semula cara memilih kerajaan yakni lunas-lunas demokrasi yang bagaimanakah menjadi teladan untuk mewakili dunia muslim.

Hakikatnya masih belum kesepakatan terhadap tertubuhnya sebuah negara Palestein sedia dicapai di antara mereka dari kebangkitan arab ini.

Dan adakah sistem pilihanraya akan menentukan kerasionalan mengneai kelayakan usia pengundi tatkala umur bagi kelayakan menjadi anggota kesatuan sekeja ialah 16 tahun ke atas akan tetapi usia bagi layak menjadi pengundi ialah 21 tahun ke atas?

(saya tidak tahu jika sudah ada perubahan pada usia kelayakan menjadi ahli kesatuan sekerja di tanah air)

Advertisements

One thought on “Pilih Memilih

  1. Negara di Teluk mempunyai kepimpinan bersifat diktator yang mewujudkan sifat pembinaan dinasti keluarga untuk menjadi pemimpin di kalangan negara yang bukan diperintah oleh Raja dan Sultan selain tidak mempunyai pembangkang yang berupaya menstabilkan kelemahan kerajaan mereka.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s